Gorges du Verdon

saintecroix

De Gorges du Verdon of de Grand Canyon du Verdon is een kloof op de grens van de departementen var in het zuiden van Frankrijk. Het is na de Tara River Canyon in Montenegro, de grootste kloof in Europa, uitgesleten door de rivier de Verdon over een lengte van 25 km. De kloof bevindt zich in het regionaal natuurpark Verdon, 180.000 hectare groot.

De rotswanden van de Gorges du Verdon zijn tot wel 700 m hoog en zeer imposant. Dit natuurverschijnsel trekt honderdduizenden mensen naar Frankrijk. Het ligt tussen Castellane en Moustiers  Saint Marie, bekend om het faience  een soort aardewerk die gekenmerkt wordt door zijn glazuurdecoratie.

De kloof eindigt in het stuwmeer van Saint Croix de Verdon, het Lac de St Croix. Met de aanleg van dit meer werd in 1973 begonnen, in 1975 werd het gevuld. Het meer is 14 km lang en 2 km breed. Het dorp Salles-sur-Verdon verdween door de aanleg van dit meer en werd op de oostelijke oever weer opgebouwd. Het meer van Sainte-Croix is de poort naar de Gorges du Verdon, de op een na grootste kloof ter wereld. Het meer is dan ook gericht op toeristen. Vooral vlak bij de toegang tot de Gorges worden veel kano’s, waterfietsen en fluister bootjes verhuurd aan mensen die de kloof willen bezoeken.

Je moet er ongeveer 2,5 uur voor uit trekken om er heen te rijden, en ik adviseer om er optijd heen te gaan in de ochtend, zo rond 7,00-7,30.

 

 


Zoek je iets?