Saint-Tropez

Saint-Tropez      Screenshot_2016-03-08-06-59-01

Volgens de legendes is de naam Saint-Tropez afkomstig van de heilige Torpes, een martelaar, die door de Romeinen in Pisa werd onthoofd. Zijn lichaam werd op een boot gelegd en dreef richting de Middellandse Zee. De boot spoelde, geheel intact, aan in de baai waar nu Saint-Tropez gevestigd is. Jaarlijks is er nog steeds een pelgrimstocht naar Pisa op de sterfdag van Torpes en de dag dat hij aanspoelde, 17 mei, is al meer dan 400 jaar een grootse feestdag in het dorp. De festiviteiten worden “Bravade” genoemd, wat zoveel  betekent als “dapperheid”. Na de Heilige Mis op 17 mei trekt een processie door de straten met vrouwen in klederdracht en het borstbeeld van de heilige Torpes voorop. Op 18 mei vinden diverse feesten plaats en dansen de inwoners op Provençaalse muziek door de straten.


Saint-Tropez als badplaats
Rond 1900 vestigden een aantal schilders en kunstenaars zich in Saint-Tropez.  Destijds nog onbekende namen als Matisse en Picasso werden geïnspireerd door het unieke licht en schilderden hier vele meesterstukken. De rijke schilderscultuur van Saint-Tropez is te bewonderen in het Museum Annonciade, het eerste museum voor Moderne Kunst in Frankrijk. De rijke burgers van Parijs, die naar Saint-Tropez kwamen om kunst te kopen, werden  getroffen door de charme van de omgeving en het ontspannen leven aan de Rivièra. Zo ontwikkelde het toerisme aan de Côte d’Azur zich en ook tegenwoordig is Saint-Tropez een geliefde vakantiebestemming voor beroemdheden en kunstenaars. Internationale bekendheid als badplaats kreeg Saint-Tropez in de jaren vijftig van de vorige eeuw toen Brigitte Bardot zich hier vestigde.


Activiteiten in Saint-Tropez
Saint-Tropez heeft de vakantieganger veel te bieden: een rijk gevulde activiteitenkalender zorgt voor vertier voor jong en oud. De stranden van Saint-Tropez bevinden zich iets buiten het dorp in de baai van Pampelonne. Hier zijn vele strandtentjes te vinden en diverse watersporten te beoefenen. Na een ontspannen dagje strand komen vakantiegangers naar het centrum om langs de luxe jachten in de oude haven te slenteren of een aperitiefje te nemen op één van de vele gezellige terrasjes.


Zoek je iets?